9. edycja konkursu na "Ulubiony chleb krośnian" pokazała, że chleb wciąż stanowi jeden z ważniejszych elementów ludzkiego życia. Piekarze zaś prześcigają się, by dogodzić naszym gustom i sprostać oczekiwaniom. W 2014 roku do konkursu zgłoszonych zostało 9 gatunków chleba z 9 krośnieńskich i podkrośnieńskich piekarni.
Zaszczytny tytuł "Ulubionego chleba krośnian" roku 2014 zdobył chleb nr 3 z piekarni Witolda Ulanowskiego ANVIT, który uzyskał 21 % głosów.
Konkurs na "Ulubiony chleb krośnian" organizowany jest od 2006 roku w ramach Karpackich Klimatów. Jego pomysłodawcami są krośnieński Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Filarem tego wydarzenia jest mistrz piekarski i Starszy Cechu - Józef Kiełtyka, który tradycyjnie drugiego dnia Karpackich Klimatów na zakończenie konkursu prowadzi pokaz pieczenia chleba.
Chleb ma ogromne znaczenie każdego dnia dla milionów ludzi na świecie. Natomiast świat zawdzięcza Polsce chleb żytni na zakwasie, który w krajach anglojęzycznych nazywa się polish bread. Dziś najczęściej oddajemy przywilej wypieku chleba piekarzom, ufamy ich recepturom i umiejętnościom. Dawniej każda gospodyni uważała wypiek chleba za swój święty obowiązek. Sztuka wypieku chleba stanowiła niejakiego rodzaju test dla młodej dziewczyny, która dopiero po jej opanowaniu mogła wyjść za mąż. Niebyło to jednak takie proste. Ten niepozorny wyrób - CHLEB - był podstawą domowej więzi, smakiem jaki będzie rankiem jednoczył małżonków i przypominał dzieciom dom. W każdym domu smakował niepowtarzalnie. Wierzono, że dobry chleb jest odzwierciedleniem dobrej duszy gospodyni. Dojrzała i pełna miłości matka przelewała ją na domowy wypiek. We wsi były kamienne piece do wspólnego użytku. Rozgrzewało się je w określonych dniach i ludzie korzystali z nich według potrzeby. To ich jednoczyło. Nic więc dziwnego, że w chwilach prześladowań, rozbiorów i wojen ludzie walczyli o Boga i chleb, o wolność i chleb, pragnęli chleba i igrzysk.
9. edycja konkursu na "Ulubiony chleb krośnian" pokazała, że chleb wciąż stanowi jeden z ważniejszych elementów ludzkiego życia. Piekarze zaś prześcigają się, by dogodzić naszym gustom i sprostać oczekiwaniom. W 2014 roku do konkursu zgłoszonych zostało 9 gatunków chleba z 9 krośnieńskich i podkrośnieńskich piekarni.
1. CHLEB ŻYTNIO-RAZOWO-PSZENNY - piekarnia Munia
2. CHLEB ZIARNISTY Z DYNIĄ - piekarnia Lidwin (Rogalik)
3. CHLEB ŻYTNI PYTLOWY - piekarnia Ulanowski (Anwit)
4. CHLEB ŻYTNI BEZ DROŻDŻY - piekarnia Kopacz
5. CHLEB Z ORKISZEM - piekarnia Wilusz
6. CHLEB SARMACKI PSZENNO-ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ - piekarnia Kiełtyka
7. CHLEB WITALNY ŻYTNIO-PSZENNY DLA ALEGRIKÓW - piekarnia Frydrych
8. CHLEB KLIMATYCZNY RAZOWIEC Z KISZONĄ KAPUSTĄ - piekarnia Sajdak
9. CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE TYP MĄKI 2000 - piekarnia Krukierek
Zaszczytny tytuł "Ulubiony chleb krośnian" roku 2014 zdobył chleb nr 3 z piekarni Witolda Ulanowskiego ANVIT, który uzyskał 21 % głosów.
Konkurs opatrzony jest logo. Tym dobrze już rozpoznawalnym symbolem zdobywca certyfikatu "Ulubiony chleb krośnian" może posługiwać się przez rok - to jest do kolejnej edycji konkursu. Będzie to jubileuszowa 10. edycja - na którą zapraszamy już dziś.
Wśród głosujących rozlosowane zostały nagroda główna - rower - ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz upominki od Urzędu Miasta Krosna, Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Glass Studio Habrat i Stylmark. Numery wylosowanych kuponów: 1160, 924, 937, 1564, 1339, 967, 926, 1626, 1394, 1377. Nagrody - upominki ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Urząd Miasta Krosna, Stylmark i Glass Studio Habrat do odebrania do 31 sierpnia 2013 r. w Punkcie Informacji Kulturalno-Turystycznej (Rynek 5 w Krośnie w godz. od 9.00 do 18.00).
Hojni krośnieńscy piekarze przekazali do konkursu około. pół tysiąca bochenków chleba, którymi do woli można było się częstować w trakcie dwóch dni Karpackich Klimatów. Pozostałe bochenki chleba rozdane zostaną przez Akcję Charytatywną potrzebującym we wtorek tj. 26 sierpnia w okolicy Kościoła Farnego w Krośnie.