Karpackim Klimatom, jak co roku, towarzyszył konkurs na "Ulubiony chleb krośnian". W tym roku 10 piekarni rywalizowało o zaszczytny honorowy tytuł dla swojego wypieku. Mieszkańcy i goście Karpackich Klimatów nadali go chlebowi "Pro-body" z piekarni Mariana Krukierka, oznaczonemu w konkursie numerem 10.
Wśród głosujących rozlosowane zostały: nagroda główna - rower - ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz upominki od Urzędu Miasta Krosna oraz Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Numery wylosowanych kuponów: 6877, 6237, 6550, 6475, 7383, 7384, 7198, 7388, 6538, 6516, 6108, 6169, 6554, 6130, 6435, 6105, 6067, 6092, 6761, 7100. Upominki będą do odebrania do 31 sierpnia 2013 r. w Punkcie Informacji Kulturalno-Turystycznej (Rynek 5) w godz. od 9.00 do 18.00.
Konkurs na Ulubiony chleb krośnian to cykliczne wydarzenie nawiązujące do piekarskich tradycji Krosna. Była to już jego siódma edycja. Jego organizatorami są Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz Muzeum Rzemiosła. Konkurs mogliśmy przeprowadzić dzięki pomocy Nauczycieli i Uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
W tym roku goście Karpackich Klimatów mogli kosztować 10 smaków krośnieńskich chlebów. Były to: chleb nr 1 - chleb żytni z ziarnem słonecznika z piekarni ITV Wiesława Banacha, chleb nr 2 chleb domowy z piekarni Janusza Frydrycha, chleb nr 3 - chleb z orkiszem z piekarni Jana Wilusza, chleb nr 4 - chleb z gór na maślance i kefirze z piekarni Józefa Kiełtyki, chleb nr 5 - chleb żytni pytlowy z piekarni Anvit Witolda Ulanowskiego, chleb nr 6 - chleb mieszany domowy z piekarni Stanisława Kopacza, chleb nr 7 - chleb żytnio-razowo-pszenny z żurawiną z piekarni Dariusza Muni, chleb nr 8 - chleb "Serwatkowa kraina" z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków, chleb nr 9 - chleb ziarnisty z piekarni Janusza Lidwin oraz chleb nr 10 - chleb "Pro-body" z piekarni Mariana Krukierka.